2009-10-06 16:08:39• hírek • Gozner Gertrud

Kik a leggazdagabb ötszáz?

Kedden jelent meg a standokon a Forbes 500-as listája, amely a legnagyobb vagyonnal rendelkező romániaiak névsorát tartalmazza. Ebbe az összesítésbe öt szatmári üzletembernek sikerült idén bekerülnie.

Románia leggazdagabb embereinek összvagyona 29 milliárd euróra tehető, ez 25 százalékkal kevesebb mint tavaly. Amíg 314 személy veszteséget könyvelt el az elmúlt egy év alatt, addig 86-an megnövelték a vagyonukat. 88 személy idén szerepel először a toplistában. Akárcsak a korábbi években, a milliárdosok szinte fele (44%) Bukarestben él, 18%-al többen mint tavaly. Szatmár megyéből öten kerültek be a válogatásba, mégpedig Vasile Lucut, Gheorghe Mois, a Lata család, Mihai Crisan és Vasile Tantas.

Vasile Lucut 33 millió eurós vagyonával a toplista 174. helyén található. Az 53 éves üzletember története 1990-ben kezdődik, ekkor alapította a TransCrenguta nevű cégét, amelyen keresztül háztartási gépeket és avasi pálinkát szállított az ország mind részébe. A cég felemelkedése 1997-ben vette kezdetét, amikor megnyitotta akkor modernnek számító húsfeldolgozó üzemét. Az Unicarm cég jelen pillanatban az ország észak-nyugati régiójának legfontosabb húsipari szereplője, az éves forgalma eléri a 90 millió eurót. Saját üzletláncolata jelenleg 27 egységet számlál.

Gheorghe Mois 25 millió eurós vagyonával a 236. helyet foglalja el a Forbes-listán. Az 53 éves Mois ingatlanokkal és építkezésekkel foglalkozik. Az ő építkezési cége alakította ki a Láncos templommal szembeni Grand Mall bevásárlóközpontot, valamint Bukarestben készül egy szállodát építeni a Victoriei tér közelében.

A Lata család vagyonát 12 millió euróra becsülik, ezzel a 394. helyet szerezték meg a toplistán. A család Nagykárolyból való, övék az Agrotex nevű mezőgazdasági cég, amelyet még 1992-ben alapítottak. A vállalkozás műtrágyákkal, cserealkatrészekkel, autógumikkal, akkumulátorokkal és építkezési anyagokkal látja el a mezőgazdasággal foglalkozó cégeket.

Mihai Crisan 428. helyezést ért 10 millió eurós vagyonával. Az üzletember díszkőkitermeléssel és építkezési alapanyagok forgalmazásával foglalkozik, valamint egy kétcsillagos szálloda tulajdonosa Valea Mariei településen.

Vasile Tantas-nak 9 millió eurós vagyonával a 456. helyre futotta. A Beny Alex cég tulajdonosa töltőállomásaiból, építőipari vállalkozásaiból és energetikai iparban lévő érdekeltségeiből gyűjtötte össze vagyonát.



Vasile Lucut vetési gyárát gyakran keresik fel a politikusok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: